LEGO- jucăria care îți face copilul mai deștept

Dacă în trecut părinții aveau probleme în a le cumpăra copiilor lor jucării pentru că nu prea aveau din ce să aleagă, acum în continuare părinții au probleme când vine vorba de jucării pentru că... au prea multe variante.
Pe rafturile pline de jucării frumos colorate, care luminează, cântă și se mișcă, se află în continuare o jucărie care an de an merită să rămână pe podium: este una dintre jucăriile care îți fac copilul mai deștept. Mulți o consideră ca fiind cea mai bună jucărie a tuturor timpurilor. Pe cât de simplă, pe atât de bună. Este vorba de LEGO, acele mici caramizi care se îmbină pentru a forma diferite jucării și care țin copilul ocupat ore întregi. Când vine vorba de Lego, limita este dată doar de imaginația copilului.


Este o unealtă extraordinară care ajută la dezvoltarea creierului în primii ani de viață, adică exact atunci când creierul se dezvoltă cu cea mai mare rapiditate.
Vom enumera câteva dintre abilitățile pe care copilul și le poate dezvolta în timp ce se joacă cu Lego:


1) Gândirea creativă
Super puterea acestei jucării stă în natura ei deschisă. Lego nu vine cu o funcție precisă.
Puține jucării pot stârni o energie creativă așa cum o face o cutie de Lego clasic. Copilul trebuie să se gândească la ce își dorește să construiască, întâi își imaginează acea construcție, se gândește cum să construiască, ce piese trebuie să aleagă și cum să facă să dea viață imaginației lui.
Deși este distractiv să construiacă după model, adevărata învățare intervine când copilul construiește liber.   


2) Abilități motorii fine și coordonarea mână - ochi
Pentru a putea prinde și desface bucățile de Lego, copilul are nevoie de un bun control la nivelul mâinilor și degetelor. Construind și desfăcând piesele de Lego, el îți va dezvolta coordonarea la nivelul mâinilor și îi va întări musculatura mainilor și degetelor.
Aceste lucruri vor rezulta în dezvoltarea abilităților verbale iar când va veni vremea, va colora și va scrie frumos.


3) Rezolvare de probleme
Rezolvarea de probleme este definită ca fiind rezultatul interacțiunii mecanismelor cognitive. Practic, această abilitate este finalitatea efortului cognitiv pe care cu toții îl facem de-a lungul vieții.
Obiectivul pe termen lung a dezvoltării acestei abilități constă în performanțe cat mai bune la locul de muncă din perioada adultă.
Unul dintre obiectivele principale ale jocului este dezvoltarea acestei abilități critice pentru funcționarea în viața adultă.
Prin a căuta cum să potrivească piesele astfel încât rezultatul să arate ca în mintea lui, iar fiecare porțiune să aibă funcția pe care a gândit-o, copilul dezvoltă într-un mod natural și neforțat, abilitatea rezolvării de probleme.


4) Atenția susținută
Copiii care fac pasiune pentru Lego pot să își petreacă ore întregi în această activitate, asta însemnând o concentrare de lungă durată pe activitatea pe care o întreprind.
Copii care nu puteau să petreacă în activitate decât 5-10 minute, vor fi văzuți petrecând chiar și ore întregi jucându-se cu Lego. Cu cât este mai absorbit de activitate, cu atât își dezvoltă mai mult abilitatea de a-și susține atenția.


5) Abilitățile de planificare
Această abilitate este necesară pentru orice întreprindem de-a lungul zilei. La școală, spre exemplu, această abilitate se va vedea după cum copilul își structurează timpul pentru a finaliza o sarcină, după cum își dozează foaia pentru a avea loc să scrie toată rezolvarea la test, după ordinea în care începe să rezolve la test.
Lego este jucăria perfectă care îl provoacă pe copil să își facă un plan și apoi să găsească metode pentru a le pune în practică.


6) Învățarea culorilor și a formelor
Învățarea culorilor și a formelor nu trebuie să fie o provocare pentru copil si părinți. Simpla expunere împreună cu numirea acestor concepte vor ajuta copilul să le învețe incidental.
Atunci când copilul simte formele în propriile mâini, creierul primește informații despre formă, textură, greutate, mărime, acest lucru fiind o componentă a dezvoltării senzoriale și motorie.


7) Abilități sociale
Cu Lego, un copil se poate juca independent însă atunci când se joacă în grup, copiii au ocazia să împartă piesele, să ceară și să ofere piesele necesare altui copil, au ocazia să asculte părerea celorlalți și să și-o expună și pe a lui, să își aștepte rândul la construit, să ofere feedback și să îl primească.
De asemena ei au ocazia să exploreze jocul colaborativ și să găsească o plăcere în a-și petrece timpul cu alți copii.


8) Dezvoltarea abilităților pre-matematice
Cu ajutorul acestei jucării, copiii au ocazia să construiască fundația pe care se vor dezvolta abilitățile matematice.
Manipulând blocurile de Lego, copiii au ocazia să învețe conceptele precum mai mult/ mai puțin, mai mare/ mai mic, mai lung/ mai scurt, prea mult/ prea puțin, drept/ zig-zag, rotund/ cu colțuri, la fel de multe ca/ mai multe decât, suficient, abilitățile de numărat, identificarea și numirea formelor etc.


9) Perserevența și managementul frustrării
Perseverența este o valoare pe care vrem să o predăm copiilor noștri. Puțini copii se vor îndura să lase o construcție terminată doar pe jumătate; copilul nostru va adăuga, va scoate din piese, le va schimba unele cu altele până când ajunge la finalitatea dorită, acest lucru dezvoltându-i perseverența.


10) Încrederea în sine
Indiferent de cum le ies construcțiile, ele sunt făcute cu mâinile lor, iar asta îi face pe copii să aibă încredere că pot, că au idei bune.


Copilul tău cum se joacă?

 

Redactat de Cristina Geană, psiholog