Poate un copil să dezvolte comportamente autiste dupa o perioadă în care s-a dezvoltat normal?

Regresia în aria cognitivă și comportamentală în cazul persoanelor cu autism este unul dintre cele mai enigmatice fenomene ale acestei tulburări. Se știe destul de puțin despre mecanismele acestei regresii deși sunt mulți părinți care raportează acest fenomen. Cam o treime dintre cei aflați în perioada antepreșcolară încep prin a-și pierde limbajul expresiv, apoi încetează să mai comunice, îți pierd abilitățile de joc și abilitățile sociale, toate acestea în câteva zile.

Studiile din domeniu sugerează că majoritatea copiilor care au regresat în timp ce simptomele de autism au devenit evidente, au avut înainte de acest moment diferențe subtile în dezvoltare. De asemenea, dezvoltarea acestor abilități în perioada copilăriei timpurii urmate de regresie, nu reprezintă o garanție pentru redobândirea acestora sau măcar pentru un prognostic bun al recuperării. Mecanismele care duc la regresie în cazul copiilor cu autism rămân încă necunoscute deși în cazul copiilor cu această condiție, fenomenul regresiei nu este unul rar.

O altă tulburare în care copilul se dezvoltă aparent normal în primii ani de viață este Tulburarea Dezintegrativă a Copilăriei, condiție care a fost inclusă sub umbrela Tulburării din Spectrul Autist, dat fiind faptul că este o tulburare pervazivă de dezvoltare, ca și autismul, cauzele apariției acesteia rămânând până acum neidentificate. În aceste cazuri, copilul are o dezvoltare aparent normală minim în primii doi ani de viață după care treptat începe să-și piardă limbajul, abilitățile sociale și motorii, abilitățile de joacă și în unele cazuri chiar și programul de toaletă, acolo unde era dobândit, își pierde abilitatea de a iniția și întreține discuții, încep să manifeste interese restrictive și comportamente stereotipe. De regulă, regresia începe când copilul are între 3 și 4 ani dar poate surveni în orice moment până la vârsta de 10 ani.

! Acest diagnostic nu mai există de sine stătător ci a fost introdus sub umbrela Tulburării de Spectru Autist.

Încă o condiție în care copiii își pierd abilitățile este sindromul Rett, diagnostic care de asemenea a fost introdus sub umbrela TSA. Acesta este o conditie neurologică rară de origine genetică, care influențează modul în care creierul se dezvoltă. Această tulburare implică pierderea treptata a abilităților motorii și de limbaj. În general fetele sunt afectate de această tulburare. Treptat, acești copii au probleme în a-și controla musculatura, coordonarea și au probleme de comunicare și de regulă, dizabilitate intelectuală și descărcări electrice la nivel cerebral. Nu există un tratament țintit pentru această tulburare ci posibilitățile de tratament în acest moment se referă la terapii care să îmbunătățească abilitățile motorii și de comunicare, tratarea descarcărilor epileptiforme, oferirea de suport pentru apaținătorii acestor persoane.

! Acest diagnostic nu mai există de sine stătător ci a fost introdus sub umbrela Tulburării de Spectru Autist.

Redactat de Cristina Geană, psiholog