Terapia ABA

Analiza comportamentală aplicată (ABA) este o terapie derivată din știința comportamentului și teoriile învățării. Adică în ABA facem intervenții bazate pe principiile învățării cu scopul de a dezvolta sau îmbunătăți comportamentele de adaptare la mediu. Analizăm comportamentele copiilor noștri pentru a înțelege cum acestea funcționează, ce din mediu le provoacă și ce le întreține și cum se produce învățarea în cazul fiecăruia dintre copii. Facem asta pentru că știm că fiecare copil este unic și ce a funcționat în cazul unui copil care a afișat același comportament, este posibil să nu funcționeze și în cazul altui copil. Pentru că fiecare are propriul motiv să facă un comportament care arată la fel ca al altui copil (ambii se mușcă de mână dar fiecare pentru alt motiv).

Analiza aplicată a comportamentului ne ajută să înțelegem cum funcționează comportamentul în situațiile reale de viață. Scopul acestui lucru este să creștem frecvența apariției comportamentelor pe care vrem ca al nostru copil să le afișeze (de exemplu să ceară funcțional când vrea ceva) și să scădem frecvența acelor comportamente care sunt dăunătoare și intervin în procesul învățării (să se lovească în cap când vrea ceva).

Un program de terapie ABA ne poate ajuta copilul să:

  • Crească abilitățile de exprimare verbală și comunicare (prin programul de antrenament al comportamentelor verbale- verbal behavior); 
  • Imbunătățească atenția, abilitățile sociale și academice;
  • Descrească apariția comportamentelor problematice;

Care este dovada că terapia ABA chiar funcționează?

Încă din anii `60 terapia ABA își dovedește eficacitatea în cazul copiilor cu autism iar până în prezent statisticile relevă faptul că acest tip de intervenție terapeutică este cea mai utilă în cazul recuperării copiilor cu TSA.

Această metodă de intervenție se bazează pe mii de studii efectuate de-a lungul anilor. Asta înseamnă că ABA a trecut cu succes testele de utilitate, eficacitate și calitate. ABA dispune de diverse tehnici de intervenție, unele bazându-se pe antecedent (manipulăm evenimentele care sunt responsabile pentru apariția unui comportament) altele pe consecință (intervenim asupra consecințelor care apar după un comportament).

Cum se desfășoară terapia în cadrul centrelor Beautiful Mind?

Primul contact este cel mai important; ne cunoaștem și stabilim că putem forma o echipă care are un scop comun: obținerea unui copil fericit și adaptat. Îți povestim cum se întâmplă lucrurile la noi și ne asigurăm pe tot parcursul colaborării că lucrurile chiar se vor întâmpla așa cum am stabilit.

Nu vom face previziuni asupra felului cum vor decurge lucrurile, prin urmare nu îți vom putea spune în cât timp va vorbi sau cât durează terapia.

Pre-terapia este pasul următor, extrem de important și de care depinde mersul terapiei: terapeutul își construiește o relație cu copilul; află ce jocuri și activități îi plac, ce îl bucură, pe care îi place să le primească dar și pe cele pentru care ar fi gata să depună un efort.

Cât durează pre-terapia? Ție cât ți-a luat să ai încredere că suntem echipa potrivită pentru copilul și familia ta? Cât a durat de când ai aflat de noi și până când ai decis să ne suni? Pentru copilul tău de ce ar fi altfel? Prin urmare, depinde de copil... poate o ședință, poate mai multe.

Terapia propriu-zisă

 Terapia propriu-zisă este o continuare firească a pre-terapiei. În terapie, terapeutul permanent lucrează la consolidarea relației cu copilul, fapt care va duce la consolidarea relației dintre părinți și copil.

În terapie se lucrează după un plan de intervenție care este personalizat în funcție de nevoile fiecărui copil și care este alcătuit de unul dintre coordonatorii centrului. Obiectivul principal al acestei intervenții este obținerea pe cât se poate a independenței unui copil atât în timp scurt cât și pe viitor.

Abilitățile vor fi desfăcute în pași mici și foarte specifici și lucrați pas cu pas pentru ca împreună să ducă la abilități complexe pe care copilul să și le însușească și să și le introducă în repertoriul comportamental fără să mai fie nevoie de recompense.

Toate se întâmplă cu blândețe și grijă pentru copil. Noi știm că ei vor crește și își vor aminti. Vrem niște viitori adolescenți și adulți cu o bună sănătate emoțională.

Cât durează terapia? Terapia este un proces continuu de învățare și modelare comportamentală cu fiecare ocazie întâlnită în centru sau acasă. Prin urmare răspunsul se află în numărul de ore de terapie, în diagnosticul copilului, comorbiditățile știute sau aflate pe parcurs, vârsta la data intrării în terapie, implicarea familiei și profesionalismul echipei.

Str. Alexandru Odobescu nr 68, Ploiești

Luni - Vineri

9.00 - 17.00

Sâmbătă

închis

Duminică

închis
Str. Afinelor nr 15, Ploiești

Luni - Vineri

9.00 - 17.00

Sâmbătă

închis

Duminică

închis

Sâmbătă

închis

Duminică

închis